The battle of the voices

Digital Home Assistants ook in Nederland verwacht

De verkoop van Smart Home producten is zowel wereldwijd als in Nederland in 2017 verder toegenomen. Ondanks dat het nog een nichemarkt is zien we opnieuw een sterke groei in de categorie Home Automation & Security en worden er inmiddels ook steeds meer producten verkocht binnen de categorie Groot- en Klein Huishoudelijke apparaten. In omringende landen zoals Engeland en Duitsland zien we dat de lancering van Digital Home Assistants (slimme speakers), zoals de Amazon Echo en Google Home, voor een versnelling heeft gezorgd in de verkoop van smart home producten. Voor Nederland zullen er in de tweede helft van dit jaar ook diverse Digital Home Assistant geïntroduceerd worden en verwachten we dat dit eveneens tot een acceleratie van verkoop gaat leiden. Het besturen van slimme producten door middel van je stem biedt inmmers gemak. Maar wie de slag om de consument wint en welke assistent zoals Google, Alexa, Siri, Cortana, Bixby, de consument zal omarmen, of dat er wellicht bestaansrecht naast elkaar is, zal de toekomst moeten uitwijzen. De impact van deze technologie zal ons leven in ieder geval op diverse gebieden drastisch gaan veranderen. Een voorwaarde voor acceptatie van voice en smart home producten is dat het ons leven makkelijker maakt en dus toegevoegde waarde biedt.

In de EU6 (DE, FR, NL, SP, IT, UK) is er in 2017 in totaal 5,8 miljard Euro uitgegeven aan smart home producten (excl Smart TV), een omzet groei van 29% ten opzichten van 2016. Met name Duitsland liet zowel in omzet als in verkopen een sterkte groei zien. In Engeland zagen we vooral een forste toename in verkopen door fikse prijsdalingen van Digital Home Assistents en een succesvolle Black Friday. De grootste omzetcategorie is Smart Entertainment (excl TV), gevolgd door Groot- en Klein Huishoudelijk apparaten, Home Automation & Security en alle controle- en communicatie apparaten (bijv een hub om Smart Home producten d.m.v. een signaal aan elkaar te koppelen). In Nederland is er in 2017 in totaal voor zo'n 400 miljoen Euro uitgegeven aan smart home producten (excl Smart TV). Alleen de categorie communication & control devices bleef achter qua groei, zeker in vergelijking met de EU6. Opmerkelijk, aangezien je een goed netwerk nodig hebt (wifi, vaste internetverbinding) en de interactie tussen apparaten een voorwaarde voor succes is. Hier liggen dus volop kansen voor dit jaar. De omzet van de categorie Home Automation & Security groeide met 31% en Huishoudelijke apparaten liet zelfs een verdubbeling in omzet zien.

Wereldwijd geeft 50% van de consumenten aan overtuigd te zijn dat smart home hun leven in de nabije toekomst wezenlijk zal veranderen. China scoort hierin het hoogst (75%) en Japan (19%) het laagst. In Japan verwacht men vooral op korte termijn dat mobiel betalen en cloud computing hun leven zal veranderen, smart home volgt daarna. Vanuit onze buurlanden scoren Engeland en Duitsland het hoogst met respectievelijk 47% en 43%. Inmiddels geeft meer dan de helft van de Nederlanders aan bekend te zijn met de term smart home.

Inmiddels kan de consument uit zo'n 3.000 verschillende smart home producten kiezen. Wat betreft Groot Huishoudelijke apparaten zien we dat naast de slimme wasmachines nu ook drogers, koelkasten en vaatwassers populair worden. De omzet groeide in 2017 van 69 naar 104 miljoen Euro. Ook Klein Huishoudelijke apparaten laten een duidelijk groei in verkopen zien van smart oplossingen. De sterkste groei betrof de verkoop van elektrische tandenborstels, weegschalen, koffiezetapparaten en stofzuigers. In totaal is deze categorie goed voor een omzet van 21 miljoen Euro. De groei van de categorie Home Automation & Security werd met name gedreven door het succes van de verkoop van slimme IP-camera's, ledverlichting en programmeerbare thermostaten. In totaal werd er 36 miljoen Euro besteed.

De consument heeft nog geen specifieke voorkeur voor een aankoop kanaal. De oriëntatie als aankoop gebeurd zowel in de winkel als online. We zien wel dat er inmiddels een grote diversiteit ontstaat hoe verschillende partijen deze smart home categorie onder de aandacht brengen van de consument. In een aantal winkels tref je inmiddels een shop in shop concept aan op basis van een smart huis, zodat je een idee krijgt van de mogelijkheden die er zijn. Er zijn (r)etailers die slechts losse smart producten aanbieden en er zijn enkele voorbeelden van aanbieders die op hun site totaaloplossingen aanbieden zoals, je huis slim verlichten of je huis beveiligen.

Op dit moment worden de nieuwe smart home producten vooral vanuit productspecificaties en de technologie gedreven. Maar nog zeer beperkt gepositioneerd vanuit welke oplossingen dit voor de consument biedt. Mede om deze reden zie je dat nu vooral de early adopters dergelijke producten aanschaffen. Er is bij het merendeel van de consumenten nog veel onzekerheid over privacy issues, het wel of niet zelf installeren en onderhouden van deze smart home producten en welk platform je het beste kan gebruiken om meerdere apparaten op elkaar aan te sluiten. Het wegnemen van dergelijke barrières en het verhogen van het kennisniveau van zowel de verkoper als de consument is een noodzaak om een groter publiek te bereiken. Door op een juiste te manier met verschillende doelgroepen te communiceren kun je beter en sneller inspelen op de juiste behoefte van de consument en tevens de toegevoegde waarde zichtbaar maken dat een product en/of oplossing biedt. Hiervoor hebben we in samenwerking met de Smart Home Society 4 Typologieën (persona's) ontwikkeld namelijk: Fun, Gemak, Besparen en Veiligheid.

Voice zal de verkoop van smart home producten verder aanjagen. De voorbeelden vanuit Amerika en omringende buurlanden zoals Engeland en Duitsland tonen dit al aan in de verkoopcijfers. Met name de verkoop van smart ledverlichting heeft hier in Engeland en Duitsland enorm van geprofiteerd. In Amerika heeft inmiddels 15% van de consumenten een Digital Home Assistent oftewel slimme speaker. Voor het merendeel wordt deze gebruikt in de huiskamer maar ook de keuken en slaapkamer zijn al redelijk populair. De slimme speaker kun je gebruiken om commando's te geven om acties uit te voeren, bijvoorbeeld om de lichten in de woonkamer aan te doen maar ook om producten en diensten mee te bestellen.

In Nederland zijn deze slimme speakers nog niet officieel gelanceerd maar zijn er wel een paar fabrikanten die speakers op de markt hebben gebracht die "voice ready" zijn. Zodra de Nederlandse taal beschikbaar komt, kunnen ze een software upgrade doen en is deze geschikt voor stembesturing. Daarnaast zijn er consumenten die het wachten niet konden weerstaan en al een Engelse variant hebben aangeschaft. In totaal zijn de eerste 10.000 slimme speakers verkocht (t/m maart 2018). 72% van de Nederlanders heeft weleens gehoord van Virtuele assistenten, Siri van Apple is daarbinnen het meest bekend. 12% van de Nederlanders verwacht binnen 5 jaar een slimme speaker te gaan gebruiken. Google Home is met 13% de meest bekende bij de Nederlandse consument.

Het gebruik van Voice met betrekking tot zoekopdrachten zal veel impact gaan hebben op merken en retailers. Een consument zoekt niet op een merk maar op een product. Als we bijvoorbeeld kijken hoe we online boodschappen doen zoeken we in slechts 19% van de gevallen op een merk. Tevens is de vraag wie gaat bepalen in welke (online) winkel deze aankoop wordt gedaan en hoe de keuze tot een product tot stand komt, A-merk versus private label. Het wordt dus belangrijker om te achterhalen hoe consumenten commando's gaan geven aan de slimme speakers. Commando's zijn geprogrammeerde acties die je een assistant kunt laten uitvoeren. Door het juiste commando paraat te hebben, snapt de assistant dat jouw dienst of product aangeroepen dient te worden.

De consument ontdekt jou straks door er zelf om te vragen, maar dan moet je als merk of retailer al redelijk top of mind zijn. Het zal er waarschijnlijk op neerkomen dat de consument een vrij algemene vraag stelt en dan wil je graag dat de assistent jouw product of dienst pakt als antwoord. Hoe beter je commando is ingericht en vertegenwoordigd in de zoektermen, hoe meer kans dat jouw product, winkel, content of dienst wordt gekozen.

De vraag is dus hoe lang we autonoom nog over Smart Home als apart segment spreken of dat het standaard geïntegreerd wordt binnen onze levensstijl en smart connected een hygiëne factor wordt zoals gas, water en licht. Immers zijn over een jaar of 3 alle apparaten Smart, de meeste via stem aan te sturen en gaat het niet langer om het individuele product maar om het ecosysteem er omheen, In de fase waarin we ons nu bevinden staat Smart Home voor een slim huis waarin alles met elkaar in verbinding staat. Waarbij smart home oplossingen gebruik maken van een (draadloze) internetverbinding (WiFi) en zijn aan te sturen d.m.v. een app via Smartphone of Tablet. De komst van Voice en de toename van het gebruik van detectie (d.m.v. interactieve sensoren) zal hierop voortborduren. In combinatie met Artificial Intelligence ontstaat er steeds meer automatische interactie tussen de gebruiker en inzet van apparaten/diensten. Of dat ons voordelen gaat bieden en we dit prettig vinden moet de toekomst uitwijzen.